Гийзен Уайнс е основана от трима братя, Тео, Алекс и Марсел Гиизен, които правят смелата крачка да се преселят от Германия в Нова Зеландия през 1981, където започват да произвеждат вина от световен клас. Братята Гийзен притежават сила на характера и решителност: въпреки многото скептици те решават да правят вино. През последните 30 години те успяват да пуснат дълбоки корени в региона , развивайки свои собствени лозя и произвеждайки вина, които хората просто искат да пият. Техният непоколебим към постоянството и страст им за високи постижения са качествата, които им позволяват да се превърнат в един от видните производители в региона. Не е трудно човек да запомни момчетата Гийзен, измежду плеяда от брандове кръстени на заливи, хълмове и камъни, те са истински. Гийзен вървят по своя изпитан ритъм, оставайки винаги на чело на групата. Историята на Гийзен започва с две любопитни момчета и тяхното желание за пътешествия, което ги отвежда в Нова Зеландия. Синове на каменоделец, те планират да следват семейния занаят, но по прищявка, защото им напомня за дома, купуват земя до Крайстчърч и я засаждат с лозя. Хората казвали, че те са малко луди и районът е твърде неплодороден за производство на вино. По-малкият брат Марсел отива в училище за винопроизводство и четири години по-късно се присъединява към Тео и Алекс на Южния Остров, за да започне да произвежда вино от техните лозя. Въпреки че, не продължават семейния занаят, те определено взаимстват семейната бизнес философия – както баща им винаги казвал, ако някой ти даде поръчка, вземи я. Така те се впускат в търсенето на нови места, на които да засадят лозя, попадайки на долината Уайрау в Марлборо. Тео казва: „Само страстта произвежда превъзходство“…доказателството са техните вина, които хората по света познават и обичат. Подтиквани от желанието да изпълнят всяка поръчка, която получават, момчетата Гийзен започват да търсят лозя извън базата си в Крайстчърч. Позовавайки се на немския си произход, те търсят региони с по-хладен климат, достигайки до най-горния десен ъгъл на Южния Остров, малко позната област с името Марлборо. През 1993 те закупуват първият си имот там – Дилънс Пойнт Винярд в Уайрау Вали – по тово време те са все още аутсайдери в малката новозеландска винена индустрия и хората смятали, че са луди. Тяхната непоколебимост да правят вина, които хората обичат донася международно признание на Марлборо и неговият Совиньон Блан. Неспособни да се задоволят с това, те продължават да развиват Гийзен.
През 2001 премµстват винарната си в Марлборо и продължават да растат всяка година оттогава. Също така, разширяват значително броя на лозята си и членове основатели на маркетинг група, имаща за цел повишаването на престижа на региона в световен аспект.